Školní zpravodaj

Land art ve Svobodných Heřmanicích

Navzdory nepřízni počasí se i letos začátkem září naše žákyně oboru Tvorba hraček a herních předmětů zúčastnily tvůrčího pobytu v kulisách zatopeného lomu ve Svobodných Heřmanicích. Věnovaly se opět prostorové tvorbě, která navazuje na předchozí kresebný plenér. Tímto způsobem žákyně získaly nejen ucelenou představu o možnostech výtvarného projevu ve volné přírodě, ale i cennou osobní zkušenost.

Výtvarný workshop „Zahrada umění“

Dne 23. 09. 2022 naši žáci opět navštívili naši partnerskou školu Zespół Szkół Ogólnokształcących nr 1 w Raciborzu (ZSO 1) v Polsku.  
Tentokrát se v rámci projektu „Otevřená zahrada – zelená oáza setkávání, vědy, umění a relaxace“ zúčastnili žáci našeho druhého ročníku společně s mladými lidmi z Ratibořské školy uměleckých workshopů. 

Naši atleti vyhráli okresní Středoškolský pohár

22. října se výběr atletů naší školy zúčastnil Středoškolského atletického poháru. Naše chlapecké družstvo porovnávalo výkonnost s dalšími čtyřmi středními školami a gymnázii z Opavy a okolí. Soutěž jsme s velkým náskokem vyhráli a postoupili tak do krajského kola.

Energie - budoucnost lidstva

Ve čtvrtek 22. září proběhla ve školní aule beseda na téma Energie - budoucnost lidstva, kterou pro studenty třetího ročníku technických oborů už mnoho let připravuje firma ČEZ. Žáci se poutavou i zábavnou formou seznámili s problematikou výroby a spotřeby energie v ČR i ve světě, dozvěděli se řadu zajímavostí spojených s obnovitelnými zdroji energie, jadernou energetikou a podobně. A jeden dobrovolník si dokonce mohl na vlastním těle vyzkoušet speciální ochranný oblek z temelínské reaktorové haly (prý dosud nepoužitý...)

 

Evropa otevřená nejen strojařům

Na konci srpna 2022 jsme ukončili projekt „Evropa otevřená strojařům II“, kdy se vrátili dva studenti oboru informační technologie z dlouhodobé stáže v Dublinu. V loňském školním roce tak celkem vyjelo 52 žáků oborů strojírenství, informační technologie a poprvé také studenti našich uměleckých oborů. Všichni se během podzimu podělí o své nezapomenutelné zážitky a zkušenosti v aule naší školy s ostatními žáky a také pedagogy.

Štítky