Školní zpravodaj

Informatici obhájili své projekty

Už tradičně ve dvou lednových dnech (11. a 12. 1.) představili v aule naší školy své závěrečné práce studenti maturitního ročníku oboru Informační technologie. Zpřísněná protiepidemiologická opatření neumožnila, aby často zdařilé prezentace mohl zhlédnout větší počet diváků z řad mladších spolužáků. Přesto i těch několik přihlížejících mělo dostatek důvodů zatleskat předvedeným řešením různorodých hardwarových i softwarových problémů a jejich autorům.

Žáci strojky unikli dezinformacím

V úterý 18. ledna 2022 se žáci tříd IT1, IT2 a SV1B se účastnili workshopu Fakescape, který si pro ně připravili studenti oboru politologie z Masarykovy univerzity. Hlavní náplní workshopu byla hra s únikovými prvky, jejímž cílem bylo odhalit padoucha, jenž se snažil ukrást prezidentské volby. Prostřednictvím 5 úkolů si žáci vyzkoušeli své dovednosti porozumění textu, odhalovali zmanipulované fotografie, rozpoznávali zavádějící titulky a procvičili factchecking. Díky workshopu si uvědomili mediální nástrahy, kterými jsme všichni obklopeni, a naučili se několik technik, jak fakenews a desinformace odhalit a uniknout jim.

Školní kolo olympiády v anglickém jazyce

V pátek 7. 1. 2022 se na naší škole uskutečnilo Školní kolo olympiády v anglickém jazyce. Olympiády se zúčastnilo 12 studentů prvního až třetího ročníku napříč všemi obory. Zkouška se skládala z písemné a ústní části. Studenti byli prověřeni z následujících komunikativních dovedností: poslech s porozuměním, Use of English, čtení a konverzace.

O tom, že se olympiády zúčastnili ti nejlepší, svědčí fakt, že nejnižší bodový zisk byl 80 ze 100 možných bodů. Nejlépe se umístil Adam Hajdík (96 bodů) a Jan Hadamčík (95 bodů) z IT3. Na krásném třetím místě skončil Marek Samel (94 bodů) z IT1. Adam a Honza budou naší školu reprezentovat v okresním kole 8. 2. 2022, držme jim pěsti.

Štítky