Školní zpravodaj

Třetí místo v mezinárodní soutěži Sollertia

Ve dnech 27. až 28. 3. 2023 se v Praze konal pod záštitou Hospodářské komory hlavního města Prahy a Magistrátu hlavního města Prahy již 10. ročník celostátní soutěže Sollertia 2022/2023 (čti solercia, volně přeloženo z latiny do češtiny - zručnost). Soutěžilo se v osmi oborech. Některých soutěží se zúčastnily i školy ze Slovenska.
Soutěž v oboru strojírenství proběhla na pražské Střední průmyslové škole strojnické v Betlémské ulici. Byla určena pro žáky II. a III. ročníků oboru strojírenství. Žáci museli sami vyrobit zámečnický výrobek dle přiložené dokumentace. V oboru strojírenství soutěžilo pět žáků různých škol naší republiky a náš soutěžící (naše škola se soutěže zúčastnila poprvé), Václav Klapetek, žák II. ročníku, získal krásné 3. místo!
 

Jeden svět 2023

Jeden svět je největším dokumentárním festivalem s tematikou lidských práv na světě. V tomto roce se koná jubilejní 25. ročník. Téma festivalu je Cena bezpečí.

Naši žáci se tradičně zúčastnili školní projekce v Opavě. Po projekci filmu následovala debata s odborníkem, kde se mladí diváci dozvěděli více o tématu a měli možnost vyjádřit svůj názor. V úterý 21. 3. 2023 žáci 1. ročníku zhlédli film Mladí Rusové na útěku, ve středu 22. 3. 2023 žáci 3. ročníku zhlédli snímek Překonat temnotu. Oba snímky souvisí s válkou na Ukrajině.

Televizní reportáž ze středeční projekce můžete zhlédnout zde:
https://polar.cz/zpravy/opavsko/opava/11000036361/jeden-svet-v-opave-letos-na-tema-jaka-je-cena-bezpeci

Zapojení naší školy do projektu EDUgrant

Naše škola se zapojila do projektu EDUgrant, který si klade za cíl podpořit školy, které chtějí aktivně a smysluplně využívat moderní technologie ve výuce s důrazem na vhodnou metodiku. V rámci tohoto projektu společnost EDUteam zajistila partnery pro podporu českých škol a s jejich finanční pomocí posouvá školy v získávání nových technologií a rozvoji kompetencí českých učitelů pro využití těchto technologií ve školní výuce.

Výmalba bočního vstupu do školy

Žáci U1a U2 oborů Design a Hračka dokončili grafickou úpravu interiéru vstupu do naší školy. Návrh absolventky Kláry Matýskové vznikl pod vedením MgA. Jiřího Štencka. Prostor se prosvětlil a měl by nabíjet pozitivní energií žáky, kteří tímto prostorem přicházejí do školy. Děkujeme všem studentům uměleckých oborů, kteří se na realizaci podíleli a věříme, že v brzké době vzniknou další podobné projekty.

Okresní kolo Soutěže v anglickém jazyce

Žáci naší školy se i v letošním roce zúčastnili okresního kola Soutěže v anglickém jazyce, jež proběhlo 21. března 2023 v prostorách opavského Střediska volného času na Husově ulici. V kategorii SOŠ se za naši školu zúčastnili dva žáci třídy IT3, kteří v konkurenci ostatních středních odborných škol velmi dobře obstáli. Vojtěch Zedek obsadil 2. místo a Aleš Najser sdílené 4.-6. místo. Oběma úspěšným účastníkům soutěže srdečně gratulujeme!

Štítky