Školní zpravodaj

Soutěž v programování v době covidové

Již 35. ročníku populární soutěže v programování, jehož krajská kola proběhla online formou 22. dubna 2021, se zúčastnilo osm našich informatiků ve třech kategoriích určených pro středoškoláky. Přestože až na jednoho byli všichni v této soutěži nováčky, rozhodně se v početné konkurenci neztratili. Nejlépe se vedlo žákům třídy IT2 v kategorii Tvorba webu, když David Stoček skončil čtvrtý, Filip Hostinský šestý a Vojtěch Binar s Jakubem Heisigem na děleném 10. místě.

Pavouk: Školní soutěž v tvorbě webu

Na samém konci školního roku proběhlo vyhodnocení tradiční školní soutěže v tvorbě webových stránek, kterou symbolicky nazýváme Pavouk. Již v loňském školním roce byla soutěž rozdělena na dvě části. V kategorii Junior mezi sebou soupeří práce vytvořené žáky prvního ročníku oboru informační technologie. Jejich autoři si mohli zvolit libovolné téma a to zpracovat ve formě vlastních webových stránek. O rok starší studenti soutěžili v kategorii Senior se svými ročníkovými projekty zaměřenými na prezentaci určitého státu. Na hodnocení soutěže se hlavní měrou podíleli samotní studenti formou elektronického hlasování.

Plenér U3 2021

Plenér je nedílnou součástí výuky kresby, praktického cvičení, navrhování a fotografie. Vzhledem k pandemické situaci se letos uskutečnil formou jednodenních výjezdů – Opava a přilehlé lokality.

Na volnou krajinu u Stříbrného jezera a architekturu centra Opavy navázal v následujících dnech Hradec nad Moravicí, výhodný pro svou členitost, s možností využít kompozičních technik a skladebných principů k vyjádření prostoru. Vhodnost výtvarných prostředků byla zcela ponechána na volbě jednotlivců, avšak vyzkoušet si jiné, třeba netradiční prostředky, bylo ze strany pedagogů doporučeno.

LAND ART

Ve dnech 21. - 25. 6. 2021 se studenti třetího ročníku oboru hračka zúčastnili tvůrčího pobytu ve volné přírodě. Jednalo se o lokalitu zatopeného břidlicového lomu ve Svobodných Heřmanicích. Cílem akce bylo vytvořit vlastní projekt v daném exteriéru. Studenti tak dostali jedinečnou možnost nechat se inspirovat místem a svou ideu přímo realizovat. Jako zdroj materiálu bylo použito ložisko zdejšího kamene, tedy břidlice. Ta se svým charakterem přímo nabízí k vrstvení. Vzniklé objekty jsou nepřenosné a poslouží jako dočasná galerie pod širým nebem.

Spolupráce se Slezskou nemocnicí

Naše škola byla oslovena na výtvarné řešení vstupních dveří na chirurgické dětské oddělení. Jelikož s tímto oddělením již dlouhodobě spolupracujeme na výmalbě jednotlivých pokojů oddělení, nabídku jsme přijali. Žáci letošního uměleckého třetího ročníku v loňském školním roce zpracovali návrhy v rámci předmětu ICT – návrhy tvořili elektronicky ve vektorovém grafickém programu. Vytvořili vizualizace zavřených a otevřených dveří. Vzniklo mnoho povedených a na principu překrývání založených návrhů. Ze všech odevzdaných návrhů komise pedagogů vybrala 6 nejlépe realizovatelných, které byly elektronicky předány zadavateli.

Štítky