Školní zpravodaj

Čtvrté místo ve finále soutěže Horizon Grand Prix v ostravském Trojhalí

Ve středu 23. září 2020 jsme se zúčastnili 6. ročníku národního finále soutěže Horizon Grand Prix v ostravském Trojhalí, které bylo z důvodu nepříznivé epidemiologické situace odloženo z konce minulého školního roku. Jsou to závody modelů aut v měřítku 1:10 poháněné kromě baterií také vodíkovým palivovým článkem.

Naši žáci oboru strojírenství pod vedením učitele Ing. Procházky tři měsíce pracovali na úpravách dodaného polotovaru vozidla, měnili komponenty, upravovali konstrukční uzly, trénovali. Členové týmu byli Václav Hanek SV3A, Jakub Láznička SV3B a Matěj Mossler SV2B.

Beseda o možnostech využití energie

Ve středu 23. září 2020 se v aule naší školy konala beseda na téma Energie - budoucnost lidstva. Studenti třídy SV3A a SV3B se od pracovníků Katedry energetiky VŠB – Technické univerzity postupně dozvěděli o riziku blackoutu ve světě, jaké je využití obnovitelných a neobnovitelných zdrojů při výrobě energie, o výhodách i nevýhodách jednotlivých způsobů výroby i jak je na tom výroba energie v ČR. Beseda se dotkla i blízké budoucnosti a nastínila možnost stavby další jaderné elektrárny.  Na závěr pak následovala krátká ukázka práce s dozimetrem, při níž se prokázala přirozená radioaktivita věcí používaných v běžném životě. Beseda byla velmi zajímavá a studenti poděkovali potleskem.

Adaptační kurzy prvních ročníků

V letošním školním roce jsme se z důvodu koronavirové situace rozhodli uspořádat pro žáky našich prvních ročníků pouze jednodenní adaptační pobyty, tentokrát v krásném prostředí Arboreta Nový Dvůr. Počasí nám naštěstí přálo, takže všechny seznamovací aktivity probíhaly venku. Všichni žáci i učitelé se také zúčastnili velmi zajímavé komentované prohlídky arboreta.

Naše studentka vytvořila manuál pro pedagogy mateřských škol

Naše žákyně oboru Design hraček Valerie Schenková vytvořila manuál pro polytechnické vzdělávání pro pedagogy mateřských školek.

Manuál obsahuje šablony a pracovní postupy, podle nichž si děti v MŠ pod vedením svých učitelů mohou vytvářet  z papíru, textilu a dřeva nejrůznější předměty, či dokonce celá města.

Štítky