Školní zpravodaj

Exkurze v Opall-Agri

Dne 25. 6. 2024 proběhla odborná exkurze ve firmě Opall – Agri pro žáky tříd SV2A a SV2B. Firma se dlouhodobě zabývá výrobou strojů pro přípravu orné půdy - pluhů, půdní pěchů, podmítačů...  Žáci si vyslechli odbornou přednášku včetně ukázky, jak vlastně vzniká takový stroj. Od prvních nápadů, přes tvorbu výrobní dokumentace, sestavení prototypu a následnou výrobu. Po této přednášce měli žáci možnost prohlédnout si jednotlivé etapy výroby - od dělení materiálů, výroby svařenců, tepelného zpracování, nástřiku barvou až po konečnou montáž.

Výlet do Prahy

Na inspirativní výlet do  Prahy se vydali žáci U1. Nejdříve zhlédli maturitní práce žáků spřátelené střední umělecké školy  VOŠ a SŠPU Praha a pak navštívili skvělou výstavu výtvarníka a režiséra Tima Burtona v Obecním domě. Nechyběla samozřejmě ani prohlídka centra Prahy.

Studenti SŠPU Opava jsou nejlepší designéři aut v Evropě

Po vítězství v ostravském národním finále závodů RC autíček na vodíkový pohon se žáci opavské Strojky zúčastnili evropského finále těchto závodů – H2 Grand Prix Pro – 2024 European Championship

Závod se konal 21. 6. 2024 v nizozemském Groningenu. V závodě naši soutěžící obsadili krásné 5. místo z celkového počtu 12 evropských soutěžících týmů. Zároveň vyhráli cenu za nejlepší design vozu. Finále se zúčastnily týmy z Česka, Slovenska, Nizozemska, Bulharska, Německa a Belgie.

Velký úspěch v prvním ročníku soutěže HAXAGON Skirmish

Student oboru informační technologie Jan Stránský (IT3) obsadil skvělé druhé místo v celostátní soutěži HAXAGON Skirmish, do které se zapojilo 224 středních škol z celé republiky. Rozhodlo o tom finálové kolo, které proběhlo ve středu 19. června 2024 na Smíchovské střední průmyslové škole a gymnáziu v Praze. Nejúspěšnějším řešitelům soutěže, která se zaměřuje na dovednosti v oblasti IT a kyberbezpečnosti, předala ceny hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková.

David Pustka byl devátý mezi mladými českými programátory

Student prvního ročníku oboru Informační technologie David Pustka reprezentoval naši školu i Moravskoslezský kraj v celostátním kole Soutěže v programování, které proběhlo 14. a 15. června 2024 v Hradci Králové. V kategorii Programování mikrořadičů patřil k nejmladším účastníkům a nakonec obsadil velmi pěkné 9. místo. Gratulujeme a přejeme hodně úspěchů i v dalších letech středoškolského studia!

Štítky