Školní zpravodaj

Okresní kolo soutěže v programování

Letošní okresní kolo programátorské soutěže proběhlo ve středu 27. března na Mendelově gymnáziu v Opavě. Součástí okresního klání programátorů byla pouze jedna z kategorií - tvorba webových stránek. Naši školu tentokrát reprezentovali výhradně žáci druhého ročníku oboru informačních technologií, protože zkušenější programátoři z vyšších ročníků dali přednost dalším kategoriím a přímé účasti v krajském kole. Nejlépe si se zadáním okresního kola poradil z našich studentů Samuel Antoš, který obsadil celkové třetí místo. Těsně za ním skončil Petr Krautwurst a na pátém místě byl klasifikován Lukáš Korzonek. Všichni tři postoupili do krajského kola, které se bude konat v pátek 26. dubna na VŠB TU v Ostravě.

Děkujeme všem za dobrou reprezentaci školy a postupujícím přejeme hodně úspěchů v krajském kole.

Stříbro ze soutěže Wings of Future

V moravském finále nové soutěže Wings o Future, které proběhlo v pátek 29. března na VUT v Brně, uspěli žáci čtvrtého ročníku strojírenského oboru Kryštof Hřivnáč a Tomáš Drastik, když skončili na výborném druhém místě. 

Dvou až tříčlenné středoškolské týmy musely splnit s vlastnoručně sestrojeným „walkalong gliderem“ dva stanovené úkoly. Prvním byla týmová štafeta, druhým co nejdelší dokluz. Nejlépe si s konstrukcí walkalong gliderů poradil tým Břeclavští stíhači reprezentující břeclavské gymnázium a hned za nimi skončil náš tým Wingleti. Blahopřejeme!

Prezentace 2019 - konečné výsledky

Ve finále 11. ročníku soutěže Prezentace, kterou pořádá Střední průmyslová a umělecká škola v Opavě, se nejvíce dařilo dětem z Hradce nad Moravicí. Reprezentantky tamní základní školy ovládly díky působivému připomenutí tragického osudu Titaniku nejen kategorii kolektivních prezentací, ale zásluhou Viktorie Mazurové a jejímu karetnímu umění dosáhly vítězství i mezi jednotlivci. V tomto případě byl ovšem souboj o první místo velice vyrovnaný, protože profesionálně zpracované video Filipa Hostinského ze ZŠ Vrchní v Opavě si rovněž vysloužilo velký potlesk publika a mnoho hlasů. Třetí příčku přisoudili diváci Tadeáši Dubělčíkovi ze ZŠ Kobeřice, který předvedl výsledek několikaměsíční trpělivé a téměř hodinářské práce – velký funkční model kuličkodráhy.

Jeden svět 2019

Festival dokumentárních filmů o lidských právech proběhl  v Opavě ve dnech 25.3. až 28.3. 2019. Žáci třetího ročníku všech oborů se zúčastnili školní projekce filmu Reds, do toho! Hlavním tématem snímku je sexuální násilí a sociální sítě.

Dokument otevřel téma, o kterém se často nemluví – „kultuře znásilnění". V následné diskusi o snímku v hodinách občanské výchovy se ukázalo, že i u našich žáků jsou mnohdy kořeny „kultury znásilnění“ zapuštěny hluboko a je potřeba se k tomuto tématu vracet.

Soutěž Stříbrný píst 2019

V letošní soutěži Stříbrný píst, zaměřené na téma elektropneumatických systémů a průmyslové automatizace, která proběhla 20. března 2019 ve Vyškově, naši školu reprezentovalo dvoučlenné družstvo informatiků ze třetího ročníku ve složení Petr Balok a Denis Kurka. V konkurenci 25 škol z České i Slovenské republiky skončili naši zástupci na celkovém 12. místě. Lépe se jim vedlo v programátorské části soutěže, v níž obsadili 5. místo v minimálním odstupu za vítězi. Součástí programu byla také prohlídka výrobních závodů firmy SMC, seznámení s výrobním programem a novými produkty se zaměřením na projektování automatizovaného pracoviště a podporu výuky na středních školách.

Štítky