Školní zpravodaj

Cambridgeské jazykové zkoušky pro školní rok 2018/2019

Vážení studenti, i v letošním školním roce se můžete přihlásit ke konání mezinárodní jazykové zkoušky přímo na naší škole.
Jelikož se blíží termín pro přihlášení ke zkouškám, připomínáme důležité informace:
Termín pro přihlášení ke zkouškám PET/FCE/CAE: 7. 3. 2019
Termín pro zaplacení zkoušky: do 11. 3. 2019

Regionální kolo v sudoku

Na turnaji tříčlenných družstev v sudoku, který se uskutečnil ve čtvrtek 21. února na Slezském gymnáziu, soutěžili naši nejlepší řešitelé. Celkově 19 týmů bojovalo o nejlepší umístění. Celý turnaj se skládal ze tří soutěžních kol, které představovaly různé varianty sudoku. Konkurence byla veliká, náš první tým Pépita ve složení Lukáš Korzonek, Štěpán Wysoglad, Ondřej Palát obsadil hezké 7. místo a druhý tým SŠPU ve složení David Musil, Petr Krautwurst, Eliška Slípková se umístil na 15. místě. Celý turnaj vyhrál s velkým náskokem tým ze Slezského gymnázia.

Lyžařský kurz 2019

Rok se s rokem sešel a my opět vyrazili na lyžák na chatu Barborku v Jeseníkách. Ihned na začátku nás potkala komplikace v podobě pozdního příjezdu autobusu, ale pak už vše šlapalo podle našich představ. Po příjezdu na Ovčárnu někteří zjistili, že cesta na Barborku s kufry a podobně velkými taškami není to pravé ořechové a příště si možná nabalí méně zbytečností. Po ubytování následovalo rozřazení do družstev. Letošní rok byl pro nás překvapením v podobě malého zájmu o výuku snowboardu, takže po několika letech bylo pouze jedno snowboardové družstvo. Ostatní se rozdělili do čtyř družstev.

Kdo umí, ten umí - soutěž pro mladé filmaře

Okresní hospodářská komora Opava a Střední škola průmyslová a umělecká Opava vyhlašují u příležitosti připravovaného Veletrhu povolání a soutěže Prezentace 2019 soutěž v tvorbě krátkých filmů pro žáky základních i středních škol nazvanou "Kdo umí, ten umí".

Podmínkou účasti v soutěži je vytvoření několikaminutového videa o nějaké profesi tak, aby zaujalo mladé diváky i odbornou porotu.

Video by mělo být publikováno na internetu (např. na YouTube) a odkaz na něj mohou autoři poslat nejpozději 15. září 2019 na adresu prezentace@sspu-opava.cz

Vybraná díla budou prezentována v rámci Veletrhu povolání Opava, který proběhne 23. a 24. října 2019 v opavské víceúčelové hale. Tvůrci vítězného videa budou odměněni.

Horizon Grand Prix - soutěž vytrvalých autíček

Opavská strojka se díky sponzorovi BRANO a.s., který zaplatil za školu startovné, účastní soutěže Horizon Grand Prix. Soutěž spočívá ve vytrvalostní šestihodinové jízdě autíčka poháněného baterií a vodíkovým palivovým článkem v měřítku M1:10. Vyhrává tým, jehož auto ujede více kol. Žáci oboru strojírenství pod vedením učitele Ing. Procházky nyní upravují organizátory dodané autíčko tak, aby splnilo náročné podmínky soutěže. Úpravy jsou mezi týmy tajné, ale kluci řeší uchycení palivového článku a zásobníků s vodíkem, elektroniky a podobně.

Štítky