Školní zpravodaj

Den otevřených dveří na VŠB-TU Ostrava

Studenti strojařských tříd SV4A a SV4B se v doprovodu učitelů odborných předmětů zúčastnili dne otevřených dveří, který uspořádala VŠB Technická univerzita Ostrava. Žáci měli možnost se seznámit se studijními programy jednotlivých fakult i kateder a lépe tak poznat prostředí svého případného budoucího studia.

Informatici prezentovali své závěrečné práce

Ve dnech 16. a 17. ledna byla školní aula svědkem obhajob závěrečných prací studentů oboru Informační technologie. Žáci maturitního ročníku představili porotě, tvořené učiteli odborných předmětů i odborníky ze společnosti Seznam.cz, softwarové i hardwarové projekty, na kterých pracovali jak v rámci hodin praktických cvičeních, tak v některých případech i během své odborné praxe ve firmách. Většina prezentací byla zdařilá, což potleskem ocenili také informatici z třetího ročníku, kteří obhajobám přihlíželi.

Věda na dosah

V předvánočním týdnu probíhaly na naší škole projektové dny pod symbolickým názvam "Věda na dosah". V jejich rámci se žáci technických tříd zúčastnili řady přednášek, besed i workshopů, jejichž společným jmenovatelem bylo praktické využití vědy a moderních technologií. Žáci strojírenského oboru se zúčastnili besed i exkurzí s ekologickou tématikou, besedovali s bývalými absolventy studujícími na technických vysokých školách, zhlédli prezentace významných regionálních strojírenských firem, poučili se o principech 3D tisku nebo absolvovali workshop na VŠB TU v Ostravě zaměřený na odlévání kovů. Pro třídy informatiků si zase připravili zajímavé přednášky i workshopy odborníci ze Slezské univerzity v Opavě, z katedry geoinformatiky při VŠB TU Ostrava nebo ze Slezského zemského muzea v Opavě.

Prezentace vysokých škol

Ve středu 21. 12. 2022 proběhla opět po dvouleté koronavirové přestávce prezentace vysokých škol - VŠB – Technické univerzity Ostrava a Vysokého učení technického v Brně určené žákům třetích a čtvrtých ročníků oboru strojírenství. Během přednášek informovali naši bývalí absolventi o možnostech studia na jednotlivých fakultách příslušných vysokých škol. Akce se osvědčila a příští školní rok se bude opět realizovat.

„Náborový den“ – prezentace firem programu „Naše škola“

V úterý 20. 12. 2022 proběhl opět po dvouleté koronavirové přestávce v aule školy „Náborový den“ určený žákům třetích a čtvrtých ročníků oboru strojírenství, během něhož zástupci regionálních strojírenských společností představili své firmy a informovali o možnostech zaměstnání i požadavcích, které kladou na vzdělání a znalosti uchazečů o práci. Akce se zúčastnily firmy OPaLL-AGRI, Prestar, OSTROJ, Mondelez, KSR Industrial, PF PLASTY, Witzenmann Opava, FERRAM, BRANO, Model Obaly Opava a Isotra. Akce se osvědčila a příští školní rok se bude opět realizovat.

Štítky