Školní zpravodaj

Za krásami Čech

S žáky jsme v rámci předmětu Dějiny výtvarné kultury absolvovali výchovně-vzdělávací zájezd po významných kulturních památkách v Čechách. Naše pětidenní exkurze začala v Kuksu. Tato vesnička, která se rozkládá v údolí horního toku řeky Labe, je proslulá hospitálem s bohatou sochařskou výzdobou z dílny barokního sochaře Matyáše Bernarda Brauna. Jeho díla se nachází také v okolí Kuksu. Soubor děl zvaný Betlém jsme byli prozkoumat přes deset kilometrů dlouhou procházkou hned první odpoledne. Pro ještě lepší zážitek a atmosféru jsme byli ubytováni přímo v hospitalu.

Další den nás čekala prohlídka vnitřních prostor včetně muzea lékárenství, kostela Nejsvětější Trojice a lapidária s originálními díly Ctností a Neřestí od Matyáše Bernarda Brauna. 

Úterní odpoledne jsme prožili v Pardubicích, kde jsme poznávali místní architekturu od středověkých stylů až po moderní architekturu 20. století. Zamířili jsme také na Pardubický zámek, kde jsme absolvovali edukační program týkající se sklářské produkce a současného designu v tomto oboru.

Ve středu nás čekala Kutná Hora. Také zde jsme si užili řadu významných památek, jako  je Kostnice, románský Kostel svatého Jakuba nebo gotický skvost Chrám svaté Barbory. Odpoledne jsme navštívili Galerii středočeského kraje a edukační program zaměřený na dílo Josefa Čapka. Součástí byla i tvořivá dílna s tvorbou animace.

Předposlední den jsme zamířili do Prahy. Navštívili jsme jediné kubistické muzeum u nás v Domě U Černé Matky Boží. Následoval večerní program v Národním divadle, který v nás zanechal nezapomenutelný umělecký zážitek. 

Předchozí článek |  Zpět na přehled  | Další článek

Související články

Nejnovější články

Štítky