Školní zpravodaj

Přednášky a exkurze na oboru Grafický design

Během prosince se na uměleckém oboru Grafický design uskutečnila celá řada přednášek, workshopů a odborných exkurzí.

Na konci listopadu nás navštívily naše absolventky Nikol Poštulková, Karla Jedličková a Markéta Balcárková, aby se s žáky třetího a čtvrtého ročníku podělily o své zkušenosti s příjímacím řízením a studiem na vysoké škole. V rámci hodinové přednášky představily vysoké školy a obory, které studují, a zodpověděly také řadu dotazů našich žáků.

Prvního prosince se žáci čtvrtého ročníku v rámci tříhodinového workshopu zdokonalovali v tvorbě portfolia, aby dokázali svou tvorbu co nejlépe prezentovat u přijímacích zkoušek na VŠ nebo při hledání práce v oblasti grafického designu. Workshop vedla fotografka a ilustrátorka Mgr. Mariana Ryšavá, která je absolventkou naší školy a v současné době také učí na SŠUŘ v Ostravě. 

V předvánočním týdnu se žáci druhého ročníku zúčastnili exkurse do chráněných dílen Charity Opava, kde mohli vidět například strojní vyšívání, výrobu předmětů z textilu, sítotisk nebo laserové gravírování.

Pro třetí a čtvrtý ročník grafického designu jsme připravili zajímavou exkursi do nakladatelství Modrý slon, které se zaměřuje zejména na výrobu personalizovaných dětských knih. Manažer výroby pan Lukáš Nestroj nás provedl nakladatelstvím a představil nám jednotlivé fáze výroby dětských knih i dalších produktů.

Žáci třetího a čtvrtého ročníku měli také možnost načerpat nové, velmi cenné vědomosti od odborníků z praxe, kteří přijali naše pozvání a připravili pro žáky zajímavé přednášky.

Pan Martin Buček, který už mnoho let působí v oblasti polygrafie, přednášel o přípravě grafických návrhů do tisku. Zaměřil se zejména na to, aby žáky upozornil na nejčastější chyby, které grafičtí designéři při přípravě souborů dělají a komplikují tak práci tiskárnám. 
Přednášku o současném grafickém designu připravil absolvent pan Svatopluk Ručka, který je úspěšným studentem posledního ročníku FaVU VUT v Brně. Současně také pracuje v prestižním pražském studiu Anymade, pravidelně moderuje různé diskuzních panely nebo podcasty, ve kterých se zabývá propojením grafického designu s módou a také píše teoretické texty v češtině i angličtině na toto téma.

Věřím, že všechny akce byly pro žáky grafického designu velmi přínosné, a staly se příjemným zpestřením odborné výuky. 
 
Mgr. Lenka Kašpárková, Ph.D., vedoucí oboru Grafický design 

Předchozí článek |  Zpět na přehled  | Další článek

Související články

Nejnovější články

Štítky