Školní zpravodaj

Závody Hydrogen Grand Prix

Dne 4. dubna 2022 se naše škola již potřetí zúčastnila národního finále závodů vodíkových autíček Hydrogen Grand Prix.

Do letošního týmu patřili studenti strojařských čtvrtých ročníků Václav Hanek (šéf týmu a hlavní konstruktér), Jakub Láznička a Petr Stříbný, kteří mají zkušenosti z minulého ročníku závodu. Doplnili je nováčci ze třídy SV1a Václav Klapetek a Jakub Michalowsky. Organizačně pomáhal učitel Karel Procházka. Autíčko jsme měli dobře připravené, jinak uspořádané a hlavně vylehčené než předchozí rok. Při závodě jsme řešili drobné technické problémy jako většina týmů. Za čtyřhodinový závod jsme najeli 576 kol a umístili jsme se na 7. místě z 18 startujících týmů.

Závody probíhaly v Ostravě, v Trojhalí Karolína. Zúčastnily se jich pětičlenné týmy studentů, kteří během školního roku staví model RC autíčka v měřítku 1:10. Model se vytváří z dodaných dílů, jež je možné téměř libovolně upravovat a vylepšovat. Zdrojem energie je baterie, které významně pomáhá vodíkový palivový článek. Ten za jízdy baterii stále dobíjí, a tím zvyšuje dojezd autíčka.

Vlastní závod je vytrvalostní, trvá 4 hodiny. Cílem závodu není jezdit co nejrychleji ale plynule a úsporně, aby se baterie předčasně nevybila. I když ta rychlost na trati je poměrně velká, jedno kolo trvá něco kolem 20 sekund. Při závodě jsou i pitstopy, kde se mění zásobníky s vodíkem.

Předchozí článek |  Zpět na přehled  | Další článek

Související články

Nejnovější články

Štítky