Školní zpravodaj

Krajský přebor středních škol v šachu

Letošní ročník se konal 24. března v Orlové u fotbalového stadionu. Hrálo se sedm kol tempem 12+5. Turnaje se zúčastnilo 12 týmů. Ten náš dorazil ve složení Hynek Moravec (IT3), Vít Anděl (SV3A), Lukáš Gazda (SV4A), Viktorie Mazurová (IT1) a Jan Hejhal (SV3A).
Před zahájením jsme museli odevzdat mobilní telefony učitelům nebo hlavnímu rozhodčímu, který dohlížel na 1. patro, kde v menší místnosti hrálo osm týmů. Zbylé čtyři bojovaly dole v restauraci, kde dělal rozhodčího jeden z hráčů Gymnázia a Obchodní akademie Orlová. Někomu se může zdát taková dvojrole zvláštní, ale v šachu to není nic neobvyklého a nebyly žádné problémy.

V pátém kole hrál Vítek proti FIDE mistrovi Adamovi Frankovi (Fýdek-Místek). Když už na každé straně hodin nezbývalo mnoho času, udělal Vítek chybu, kvůli které přišel o dámu, a nezbylo mu než se vzdát. Po krátkém zhodnocení pozice se oba borci shodli na tom, že nebýt té chyby výsledek by byl nejspíš nerozhodný. O další "skoro" úspěch jsem se postaral v posledním kole proti Petrovi Gnojkovi (Fýdek-Místek). Po nepříznivém průběhu jsem se dostal do objektivně remízové věžovky se stejným počtem pěšců, a tak jsem soupeři okamžitě nabídl remízu. Ten měl ale více času, lepší úsudek a po slovech: "Ještě to zkusím" za několik tahů vyhrál. I když jsme v obou zápasech s favorizovanými týmy z Frýdku-Místku neuhráli ani půl bodu, dokázali jsme oba zmíněné extraligové hráče alespoň potrápit.

Nakonec jsme skončili na 8. místě. První dva týmy postoupily do dalšího kola, které bude pořádáno v Praze. Třetí nejlepší tým dostal jako cenu útěchy dřevěné medaile. Podrobné výsledky naleznete na chessresults.

Děkuji paní učitelce Čechové a panu Gazdovi za podporu a absolvování celé cesty. Všem spoluhráčům pak za slušnou hru a příjemně strávený den.
 

Hynek Moravec

Předchozí článek |  Zpět na přehled  | Další článek

Související články

Nejnovější články

Štítky