Školní zpravodaj

Exkurze v Dolních Vítkovicích

5. a 8. listopadu 2019 se žáci tříd SV1A a SV1B zúčastnili exkurze v průmyslovém areálu Dolních Vítkovic. Areál je unikátní industriální památkou a nezaměnitelným symbolem Ostravy a celého Moravskoslezského kraje. Hlavním symbolem Dolních Vítkovic jsou vysoké pece, o nichž se žáci dozvěděli spoustu zajímavých informací od celé oblasti perfektně znalého průvodce.

Prohlídka vysoké pece VP1 začala nástupem do upraveného skipového výtahu, který žáky vyvezl stejně jako kdysi železnou rudu, koks a vápenec až k samotné tlamě pece. Odtud se žákům odkryl úchvatný pohled na celý dolnovítkovický areál, který svou bizarností připomíná poněkud zrezivělé Ocelové město Julese Verna. Ti odvážní pak od výtahu pokračovali po schodech a zabezpečených plošinách ještě výš až téměř na vrchol sedmdesátimetrové pece. Přestože nahoře bylo chladněji a větrněji než dole, vyhlídka na celou Ostravu i Beskydy byla odtud skvostná a závratná.

Neméně poutavá byla možnost nahlédnutí do tajemného nitra pece, kde teplota dosahovala hodnot až 2000 °C. Vstup do efektně červeně nasvícených útrob umožňuje malá vyhlídková plošinka v dolní části, kde se roztavené železo "odpouštělo" neboli odpichovalo. Proces odpichu a práci hutníků si žáci mohli s pomocí výkladu průvodce představit na přilehlé tavící plošině, kde bylo vidět, kudy odtékalo železo a kudy struska.

Předchozí článek |  Zpět na přehled  | Další článek

Související články

Nejnovější články

Štítky