Školní zpravodaj

Zájezd do Španělska a Marseille

Žáci prvního až čtvrtého ročníku uměleckých oborů se zúčastnili výchovně-vzdělávacího zájezdu do Francie a Španělska. Naším prvním milníkem v rámci šestidenního pobytu bylo přístavní a zároveň druhé největší město Francie Marseille. Naše kroky směřovaly nejdříve k bazilice Panny Marie Strážné, postavené v románsko-byzantském stylu, umístěné na kopci, ze kterého se nám naskytl nádherný panoramatický výhled na město. V rámci jednoho dne jsme také načerpali místní středomořskou atmosféru trhů, restaurací a kaváren v blízkosti přístavu.

Další dny nás čekalo Katalánsko. Nejdříve jsme navštívili město Figueres, rodiště známého surrealistického malíře, Salvadora Dalího a jeho Divadelní muzeum, kde je také sám umělec pochován. Zde jsme obdivovali velice promyšlenou koncepci celého muzea, nepřeberné množství Dalího děl ze všech jeho tvůrčích období, od obrazů a soch až po návrhy šperků. Odpolední program se nesl v duchu gotických katedrál ve městě Girona. Velmi malebné městečko, které se rozkládá na soutoku řek Ter a Onyar, se také pyšní mostem, který navrhl Gustave Eiffel těsně před stavbou Eiffelovy věže. 

Následující dny jsme byli ubytováni v oblasti Costa Brava, odkud jsme vyjížděli za krásami Barcelony. Poznávali jsme originální díla a stavby Antonia Gaudího. Nejdříve jsme se prošli Parkem Güell, který díky Gaudího návrhům tvoří jedinečný celek a soulad architektury s přírodou. Návštěva katedrály Sagrada Familia byla nezapomenutelným zážitkem. Tato katedrála, na jejíž stavbě se pracuje již sto padesát let, není pouze místem posledního odpočinku Gaudího, ale také architektonickým unikátem světového významu. 

Závěrečný den byl věnovaný především Joanu Miróovi a Pablu Picassovi. Muzeum Joana Miróa se nachází na kopci Montjuïc a uchovává několik tisíc jeho maleb, kreseb, soch, divadelních rekvizit a koberců. Myšlenka muzea pochází od samotného umělce. Odpoledne jsme se prošli Barcelonou, kolem domů Casa Milá a Casa Batlló, kde jsme opět obdivovali Gaudího architektonický a kovářský talent. Poté jsme navštívili Muzeum Picassa a prošli se po turisticky oblíbené ulici La Rambla, která se táhne 1,2 km středem Barcelony a končí u monumentálního památníku Kryštofa Kolumba.

Předchozí článek |  Zpět na přehled  | Další článek

Související články

Nejnovější články

Štítky