Školní zpravodaj

Soutěž Prezentace již podesáté

Těsně před začátkem velikonočních svátků, ve středu 28. března 2018, uspořádala Střední škola průmyslová a umělecká v Opavě prezentační soutěž pro žáky základních škol. Ve finálové přehlídce jubilejního desátého ročníku se představilo osm vybraných prací, jejichž mladí autoři dokázali skloubit své počítačové dovednosti s často originálními nápady. V plné aule opavské strojky se mnohokrát rozezněl potlesk odměňující zdařilá vystoupení jednotlivých soutěžících a jak odborná porota, tak i hlasující diváci měli nelehkou úlohu vybrat ty nejlepší prezentace.

Nakonec to letos u diváků vyhrál Jakub Knitl ze ZŠ Otická Opava za mimořádně povedený film Opavský pouliční dějepis, který poutavě a na profesionální úrovni představil přehlížená, ale o to zajímavější místa spojená s historií města. Jakubův snímek ocenila také odborná porota; stejně jako animovanou pohádku Tři čuníci, jejímiž autory jsou žáci z kobeřické základní školy Johana Koselková a Jakub Müller, či webové stránky Fotograf od Václava Lachety ze ZŠ TGM v Opavě.

Odměny od hlavního sponzora akce firmy OKIN si za připravené prezentace i předvedené výkony zasloužili všichni finalisté. „Je skutečně obdivuhodné, jak se rok od roku zvyšuje pomyslná laťka, kterou ti nejlepší musejí překonat, aby uspěli v této soutěži,“ zaznamenali jsme postřeh jednoho z přihlížejících pedagogů. Roste rovněž žánrová pestrost příspěvků – kromě tradičních prezentací, se letos představili také tvůrci videí, webových stránek, počítačových programů, digitálního umění, ba i mladí programátoři robotů.

Tradičně byla součástí finálové přehlídky rovněž týmová soutěž ve znalostech z oblasti informačních technologií. Tentokrát svedlo dramatický souboj o každý bod sedm družstev žáků z jednotlivých základních škol. Vysoká bodová hodnocení za obě soutěžní kola získali reprezentanti Kobeřic i Háje ve Slezsku, ale nejúspěšnější byli nakonec mladí informatici ze ZŠ Otická v Opavě. Ti si kromě diplomu odnesli sladkou odměnu v podobě dortu.

Příjemné a zábavné dopoledne si však užili všichni, kdo se soutěže Prezentace 2018 zúčastnili.

Finálové prezentace:

  • Jan Trubka (ZŠ Otická Opava) - Clicker
  • Vojtěch Montag, Martin Kavala, Edis Bučan (ZŠ Mařádkova Opava) - Lego Mindstorms
  • Aneta Tomanová, Denisa Tomanová (ZŠ Hradec nad Moravicí) - Lukostřelba
  • Václav Lacheta (ZŠ TGM Opava) - Fotograf
  • Libor Štrohalm (ZŠ Háj ve Slezsku) - Španělsko
  • Markéta Bartáková (ZŠ a MŠ Ludgeřovice) - Digital Art
  • Johana Koselková, Jakub Műller (ZŠ Kobeřice)  - Tři čuníci
  • Jakub Knitl (ZŠ Otická Opava) - Opavský pouliční dějepis

Zpět na přehled  | Další článek

Související články

Nejnovější články

Štítky