Školní zpravodaj

Jeden svět 2024

Dne 9. 4. 2024 jsme se zúčastnili v opavském Obecním domě projekce filmu Kdo, když ne my? v rámci festivalu Jeden svět. Festival přináší příběhy lidí z různých koutů světa a otevírá důležitá témata z oblasti lidských práv.

Dokument se zabýval situací v Bělorusku, kde v roce 2020 díky zfalšovaným prezidentským volbám opět vyhrál Alexandr Lukašenko. Ve filmu jsou zachyceny příběhy lidí v Bělorusku, kteří jsou utlačováni a nemají základní lidská práva. Žijí ve strachu a cenzuře. Netuší, co se děje ve vlastní zemi a v okolních zemích. Lidé, kteří jsou s Lukašenkovou vládou nespokojeni a protestují, nebo se shromažďují a vytváří opoziční skupiny, jsou zatýkáni a odsouzeni na desítky let do vězení. Sice jim byla nabídnuta milost, nebo zmírnění trestu, ale jen když se všeho vzdají a uznají Lukašenkovu vládu. Ale oni se nenechávají zlomit a stojí si za svým názorem.

Tento snímek nám všem ukázal, že i v 21. století si každý nežije tak svobodně jako my. Ve mně samotném vyvolal zvláštní pocit, Bělorusko není zase tak daleko, musíme si více vážit toho, co máme a taky se budu více zajímat o dění ve světě. Dále mi tento film připomněl, jak je lidská mysl silná a nezlomná, když má za co bojovat.

(Autorem článku je David Peterek ze třídy IT3)

Předchozí článek |  Zpět na přehled  | Další článek

Související články

Nejnovější články

Štítky