Školní zpravodaj

Atleti z opavské strojky porazili zbytek republiky

Stadión v Břeclavi hostil ve středu 12. října republikové finále jubilejního čtyřicátého ročníku Středoškolského atletického poháru a v krásném počasí byl svědkem vítězství chlapeckého týmu ze Střední školy průmyslové a umělecké v Opavě. Napínavý souboj o prvenství, který svedli opavští borci s atlety ze SPŠ ve Dvoře Králové nad Labem, rozhodlo nakonec patnáct bodů ve prospěch reprezentantů naší školy!

Tažení studentů opavské strojky za tímto významným úspěchem začalo už 22. září, když navzdory neúplné sestavě s přehledem vyhráli okresní kolo. O týden později využili domácí prostředí Tyršova stadiónu v Opavě a díky výborným výkonům s velkým náskokem předčili i všechna konkurenční středoškolská družstva z Moravskoslezského kraje. Při porovnání bodového zisku vítězů všech krajských kol bylo zřejmé, že na jižní Moravu odjedou ve svazující roli favorita.

Naštěstí se republikové klání od počátku vyvíjelo pro středoškoláky z Opavy příznivě. Cestu za celkovým vítězstvím skvěle nastartoval Ondřej Vláčil, který suverénně ovládl vrh koulí velmi hodnotným výkonem 16,27 metrů. Zdatně mu ve stejné disciplíně sekundoval Matěj Jaroš, když vrhl své pohárové maximum. Podobně úspěšně si vedla i dvojice Vojtěch Stypa a Jakub Šoltys v nejkratším sprinterském závodě na 60 metrů.

Velká očekávání do puntíku splnil Štěpán Kavan, úspěšný reprezentant České republiky z letošního mistrovství Evropy do 18 let v Jeruzalémě. Přestože se na středoškolském poháru neběhá jeho parádní disciplína steeple, dokázal si s velkým přehledem pohlídat všechny soupeře i na patnáctistovce. To mnohem dramatičtější souboj o první místo svedl v běhu na 400 metrů Šimon Ceplý s talentovaným olomouckým atletem Karlem Brychtou. Zcela rovnocenný závod nakonec rozhodla až cílová kamera a pouhé tisíciny sekundy posunuly na první příčku běžce z opavské průmyslovky.

V konečném účtování hrál roli každý bod, často perně vydřený v těžké konkurenci. Všichni předváděli bojovné výkony na hranicích svých možností, nezřídka také rozhodovala správně zvolená taktika. Výškařům Adamu Grossovi a Vojtěchu Radošovi se sice nepodařilo překonat své osobní rekordy z krajského kola, ale i tak mezi „neatlety“ patřili ke špičce. Krásnou podívanou připravili divákům Tomáš Vincker s Alešem Včelkou v dalším rozběhu na 1500 metrů. První ze jmenovaných v roli vodiče soupeře vůbec nešetřil a usnadnil svému týmovému kolegovi finišovat na cenné druhé pozici.

Vydařená běžecká představení vynesla Opavanům průběžnou první příčku. Poraněné koleno Jakuba Šoltyse během rozcvičování dálkařů však do soutěže vneslo pořádnou zápletku. Najednou hrozilo, že favorizovaný tým přijde kvůli zranění o důležité body a ztratí naději na medailové umístění. Jakub se však po dvaceti minutách odpočinku odhodlal překonat bolest a absolvovat aspoň dva pokusy. Ze sedmi kroků rozběhu a s bolestivou grimasou skočil neuvěřitelných 466 cm! A když posledním pokusem doskočil k šestimetrové hranici také Jan Krček, bylo jasné, že opavští studenti budou v závěrečné štafetě přece jen bojovat o zlato.

I poslední dějství letošního Středoškolského atletického poháru bylo velmi napínavé a o celkových vítězích se rozhodovalo do posledních chvil. Ziskem 9157 bodů se jimi nakonec stali reprezentanti z opavské školy, kterým blahopřál i patron republikového finále - český překážkářský rekordman a někdejší halový mistr Evropy Petr Svoboda. Po několika letech tedy pohár znovu putuje do slezské metropole, bašty (nejen) středoškolské atletiky!

Blahopřejeme k velkému úspěchu a kromě obrazové fotodokumentace připojujeme i kompletní soupisku našeho vítězného týmu.

Šimon Ceplý (SV2A)
Matěj Jaroš (IT4)
Jan Krček (SV3B)
Štěpán Kavan (SV3B)
Adam Gross (SV1A)
Vojtěch Radoš (SV4B)
Vojtěch Stypa (SV2B)
Jakub Šoltys (IT1)
Tomáš Vincker (SV2B)
Ondřej Vláčil (SV4A)
Aleš Včelka (IT1)
Michael Vladař (SV2B)
Tomáš Menšík (IT4)
 

Diplom pro vítězné družstvo

Předchozí článek |  Zpět na přehled  | Další článek

Související články

Nejnovější články

Štítky